Hvordan lever men billigt, mens man er på studieophold i Danmark?

For et ungt menneske indebærer beslutningen om at tage på studieophold i Danmarks hovedstad et væld af forandringer. Man kommer ind i et helt nyt miljø, har en masse pligter forbundet med de daglige gøremål, skal følge undervisningen og have styr på økonomien. Vi må indrømme, at det sidste godt kan være en rigtig stor udfordring, især for én, der lige er blevet voksen og er begyndt at styre sin egen økonomi. Hvordan lever man billigt under studieophold i København? Er der noget, som det trods alt ikke kan betale sig at spare på?

Hvordan lever man billigt som studerende?

I samfundet hersker der stadig en myte om, at studerende er fattige mennesker, der ikke får nok mad og det i en dårlig kvalitet, bor på et halvdårligt kollegium, hvor der hver eneste weekend holdes fester, hvor der er rigeligt med alkohol. Selvfølgelig er der et gran af sandhed i myten, dog ser studenterlivet ofte helt anderledes ud.

Selvom de fleste gennemsnitsstuderende kender det med at pengene er små, betyder det ikke, at studietiden skal være en overlevelseskamp. Der findes flere måder at reducere leveomkostningerne på uden at være nødt til at vende hver en krone. Det er en god idé at tænke på økonomien, allerede når man leder efter en lejlighed eller et værelse. Er man blevet optaget på en videregående uddannelse i København er det en god idé at orientere sig om priserne på lejligheder og forbrugsafgifter i byen, og først bagefter gå i gang med at lede efter noget til en overkommelig pris, så tæt som muligt på universitetet. En anden god løsning, som der kunne anbefales, er at være flere om at leje en lejlighed eller et værelse – så fordeles omkostningerne på flere lejere, og bliver dermed automatisk lavere. Samtidigt behøver man ikke opgive de helt basale bekvemmeligheder – man skal jo have lov til at nyde lidt luksus indimellem.

Som et perfekt eksempel kan nævnes det private BaseCamp kollegium i København – en by med 11 universiteter, der har ry for at være yderst studentervenlig – hvor der er plads til at bo, studere, slappe af og blive integreret med andre studerende. I København gør mange studerende brug af den form for fælles bolig, for på den måde får man gode leve- og studievilkår uden at betale alt for meget.

Læs flere gode råd om livet i København HER.

Andre udgifter i den studerendes hverdag

Er det lykkedes os at finde en hyggelig, billig bolig kan vi beregne, hvor mange penge vi har at gøre godt med efter at vi har betalt regninger, dvs. leje og forbrug. På den baggrund kan vi lægge vores husholdningsbudget, der vil gøre det meget nemmere at identificere vores reelle behov og skelne mellem de ting, vi måske forkæler os med, som vi godt kunne undvære for at undgå unødige udgifter. De gennemsnitlige leveomkostninger i København ligger på 7.000 kr. ekskl. bolig og regninger. Et godt råd er: brug kun de kontanter, du har på lommen – dermed undgår du at trække over på kortet. For at reducere de nødvendige udgifter er det f.eks. en god idé at cykle eller gå i stedet for at rejse med offentlig transport eller køre i taxa – dermed kan du spare ca. 150 kr. om dagen.Det vil gavne ikke kun vores økonomi, men også vores sundhed. Når det gælder mad, er det meget nemmere at holde styr på udgifterne, hvis man oftere selv laver mad i stedet for at spise ude – den gennemsnitlige pris på et måltid til én person udgør ca. 140 kr. (og ifølge statistikkerne ca. 350 kr.  om dagen). På private BaseCamp kollegier findes der værelser med et integreret køkken. Dette er den perfekte løsning til folk, der til dagligt gerne selv vil lave mad. Når det gælder udgifter til tøj er det bestemt billigst at købe brugt. I dag er det ikke nogen grund til at skamme sig – i secondhandbutikker kan man finde helt unikt designtøj i god stand, som kan fås til en pris, der er flere gange lavere end prisen på nyt tøj.